Slovačke vesti: dnevne novine

Rezultat izbora sa aspekta politikologa: Pobeda Zuzane Čaputove nije slučajnost
31.03.2019. 12:55

Izbor Zuzane Čaputove je svojevrsna kulminacija pobune civilnog društva koju zemlja prati već godinu dana i upravo ona izražava nastojanje da se u društvu dese promene

Prema političkom analitičaru Samuelu Abrahamu, njena pobeda na predsedničkim izborima u subotu (30.3) nije slučajnost već trend koji Slovačku pomera za godinu dana unapred.

Naravno, veliko je iznenađenje što je predsednik žena, ali ona je osoba koja predstavlja upravno ono što se ovde dešava već godinu dana,” naveo je Abraham za TASR (Novinarska agencija Republike Slovačke). Međutim, on je naglasio da slovačko društvo i nadalje ostaje podeljeno. Ipak, veruje da će “njena smirenost, razboritost i mudrost” na neki način podstaći i one koji nisu glasali za nju. Prema politikologu  za nju će to biti veliki zadatak i izazov.

Takođe je uveren da Zuzana Čaputova kao predsednica istovremeno može da bude i reprezentativna ličnost V4, što politikolog smatra važnim i korisnim. “A svojim pozitivnim nabojem, borbom za pravdu može da podstakne i ostatak Evrope, koja je cela na neki način zbunjena u neizvesnosti,” rekao je Abraham. Ovakav “pozitivan imidž” može joj povratno dodati legitimitet u Slovačkoj.

Kao digresiju na predsedničke izbore Abraham navodi da dok je prvi krug pokazivao gde je Slovačka bila i gde je društvo i dalje podeljeno, drugi krug je izražavao to gde zemlja želi da ide. Takođe veruje da će novi državni šef sarađivati sa Ivetom Radovič. “Nadam se da će dve najozbiljnije žene u slovačkog politici na neki način da sarađuju, te da će se međusobno savetovati. Jako je važno da ove dve žene, koje su slovačko društvo pozitivno pomerile unapred i u budućnosti utiču na usmerenje Slovačke,” dodao je Abraham.

Tekst preveden sa sajta: cas.sk

Ivona Dimitrijevic

klikom na sledeći broj pogledaj starije vesti