Procedura za dobijanje bugarskog državljanstva

Za prevod svih potrebnih dokumenata za ovaj proces obratite se našoj prevodilačkoj radionici OVERA I PREVODI

Sledeći tekst je informativnog karaktera. Aktualne informacije možete dobiti u ambasadi Bugarske u Beogradu ili Generalnom konzulatu Bugarske u Nišu.

Pravo na dobijanje bugarskog državljanstva imaju građani Srbije bugarskog porekla, čiji su jedan ili oba roditelja bugari.

Proceduru za sticanje državljanstva  pokreće  zainteresovani kandidat, podnošenjem zahteva Ministarstvu pravde Republike Bugrske ili diplomatsko konzularnim predstavništvima Bugarske u Srbiji. (Ambasadi Bugarske u Beogradu ili Generalnom konzulatu R. Bugarske u Nišu).

U zavisnosti od toga gde je podnešen zahtev, u toj instituciji ili predstavništvu, sa kndidatomse  zakazuje i obavlja intervju.  Intervju se zakazuje za kasniji vremenski period, nakon predaje  neophodnih dokumenta i on se sprovodi na bugarskom jeziku. Pre podnošenja zahteva za državljanstvo, podnosilac  mora pribaviti nekoliko različitih dokumenata koje će priložiti uz zahtev:

  1. Uverenje o bugarskom poreklu

Ovak dokumenat izdaje Državna agencija za Bugare u dijaspori (DABČ), ćime potvrđuje da je neko od roditelja podnosioca zahteva bugarin. Da bi se dobio ovaj dokumenat podnosi se prijava DABČ ili diplomatsko/konzularnom predstavništvu Bugarske u Srbiji. Uz prijavu ili zahtev prilažu se sledeća dokumenta:

– izvod iz matične knjige rođenih;

– kopija ličnog dokumenta (lične karte ili pasoša) iz koga se vidi trenutno državljanstvo podnosioca zahteva i njegova adresa;

– dokumenat kojim se dokazuje poreklo podnosioca zahteva. Ovaj dokumenat može se izdati:

a/ od strane bugarskog ili srpskog državnog organa. U našem slučaju takav dokumenat izdaju Matične službe u opštinama Bosilegrad i Dimitrovgrad na osnovu uvida u  matične knjige u koje je upisana nacionalna pripadnost građana rođenih u ovim opštinama.

b/ od Organizacija Bugara izvan Bugarske,  priznate na osnovu Naredbe predsednika DABĆ i upisane u registar koji vodi ova Agencija;

c/ od Bugarske pravoslavne crkve;

 – deklaraciju za nacionalnu pripadnost podpisanu od podnosioca zahteva notarialno overenu;

Podnošenje dokumenta za uverenje o bugarskom poreklu u DABČ vrši se elektronskim putem,  dobijanjem ulaznog broja – prijavom na onlajn sistem ove Agencije. Često se dešava da je ovaj sistem neaktivan, te je stoga pogodnije dokumente za uverenje o bugarskom poreklu predati diplomatsko/konzularnim predstavništvima Bugarske u Srbiji.

  1. Potvrda o neosuđivanju, koju izdaju sudovi u Srbiji, sa obrazloženjem da se ona izdaje za potrebe sticanja bugarskog državljanstva.
  1. Medicinski dokumentkojim se potvrđuje da podnosilac zahteva ne boluje od određenih bolesti: kolere, kuge, variole, žute groznice, virusne hemoragijske groznice, difterije, tifusa, bruceloze, antraksa, malarije, teškog akutnog respiratornog sindroma i tuberkuloze, da nema psihijatrijske poremećaje sa ustanovljenim teškim oštećenjem psihijatrijskih funkcija (psihoza ili ozbiljan poremećaj ličnosti) ili izraženu trajnu duševnu povredu usled duševne bolesti, da nije osoba sa umerenom, teškom ili dubokom retardacijom. Medicinski dokumenat treba da bude izdat u Srbiji, od strane nadležnih medicinskih ustanova.

To su dokumenti koje treba  prethodno pribaviti. Uz zahtev za državljanstvo, prilažu se i sledeći dokumenti:

  • kopija izvoda iz matične knjige rođenih;
  • deklaracija obrazca br 4 , prema Pravilniku br.1;
  • slika podnosioca fomata kao za ličnu kartu ii pasoš;
  • fotokopija pasoša ili lične karte;
  • dokaz o uplaćenoj državnoj  taksi od 100 lv;
  • autobiografija podnosioca zahteva, napisana na bugarskom jeziku;

Sva dokumenta koja se prilažu uz zahtev  moraju  biti prevedena i legalizovana  na bugarskom  jeziku.

Registracija za podnošenje zahteva kandidata za bugarsko državljanstvo u Ministarstvu pravde R. Bugarske vrši se elektronskim putem, korišćenjem novog automatizovanog sistema dostupnog na sajtu ovog Ministarstva.

Ovaj onlajn sistem   omogućava podnosiocima zahteva izbor pogodnog termina za intervjue sa zaposlenima, u ovom Ministarstu. Nakon obavljenog intervjua, pregled dostavljenih dokumenata vrši se u roku od 14 dana. U slučaju nepravilnosti kandidatima za državljanstvo daje se vremenski   rok od dva meseca za njihovo odstranjivanje.

Nakon obavljanja intervjua, nadležni organi u Ministarstvu pravde R. Bugarske daju mišljenje o podnosiocu zahteva za državljantvo,  na osnovu tog mišljenja ministar pravde daje predlog predsedniku Republike Bugarske za usvajanje ili za odbijanje zahteva za sticanje bugarskog državljanstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *